Kuskus, prastará potravina s bohatou historií, si v posledních letech získal srdce mnoha gurmánů. Jeho jemná chuť a vůně, jednoduchost přípravy a všestrannost z něj dělají ideální surovinu pro širokou škálu pokrmů. Možná si říkáte, že je to jen obyčejná potravina, ale opak je pravdou! Kuskus v sobě ukrývá mnoho benefitů, které z něj dělají superpotravinu pro všechny, kteří se zajímají o zdravý životní styl a v bezlepkové variantě je ideální i pro celiaky.
BENEFITY KUSKUSU
Kuskus je bohatý na selen, minerál s antioxidačními vlastnostmi, který posiluje imunitu a snižuje riziko vzniku infekcí a různých chronických onemocnění, včetně nádorových. Obsahuje také vitamíny skupiny B a minerály důležité pro jejich vstřebávání, jako je hořčík, draslík a železo. V bezlepkové verzi si jeho chuť náležitě vychutnají také celiaci.
Nejčastěji se kuskus používá jako příloha k masu, zelenině, do salátů a polévek. Díky své jemné konzistenci je ideální pro přípravu prvních příkrmů u batolat. Drobná zrnka se snadno konzumují i bez zubů a zároveň představují cenný zdroj energie a důležitých živin. Kuskus se hodí také na přípravu sladkých dezertů, moučníků, sušenek nebo do chleba. Fantazii se meze nekladou!
ŠETRNÝ K PLANETĚ I K VAŠEMU ČASU
Výroba kuskusu šetří vodu a energii, a to jak při samotném procesu výroby, tak i během přípravy v kuchyni. Kuskus se totiž rehydratuje studenou vodou, čímž se snižuje spotřeba energie. Příprava kuskusu trvá pouhých 5 minut a oproti přípravě těstovin při ní spotřebujete zhruba o 90 % méně vody a o 80 % méně energií.
JAK PŘIPRAVIT KUSKUS
Příprava Cous Cous Bia je velmi snadná, trvá jen 5 minut. Zvládnete to raz, dva tři :
1. Nasypte požadované množství kuskusu (asi 50 g na porci) do nádoby.
2. Přidejte stejný objem (asi 60 ml) horké, ale ne vroucí tekutiny (např. vody, vývaru nebo u sladkých pokrmů mléka či kávy).
3. Nechte několik minut odstát, poté přidejte sůl a kapku extra panenského olivového oleje a rozmačkejte vidličkou.
FASCINUJÍCÍ HISTORIE
Historie kuskusu sahá až do starověku a jeho původ se připisuje Berberským nomádům ze severní Afriky. Kuskus vyrábí ručně z hrubé mouky z pšenice, prosa nebo ječmene. Mouku prosévají, aby odstranili otruby, a poté ji vlhčí a tvarují do malých kuliček, které pak suší na slunci a skladují pro pozdější použití. Tradičně se kuskus podává v hliněné misce zvané „tajine“. Berbeři věří, že má kuskus také magické vlastnosti, je symbolem štěstí a prosperity a věří se, že přináší do domu mír a harmonii.
Vyzkoušejte náš recept na Bezlepkový čokoládový dort s kuskusem